Fågelfröautomat av PET-flaska

1 december 2007Lars Falkdalen Lindahl Inga kommentarer »

Jag fick tipset om denna synnerligen enkla och billiga fågelfröautomat från JORF:s nyblivna hedersledamot Märta Bohman. Som synes gör man den av en vanlig PET-flaska. Botten sågas bort och ersättes med någon form av plastlock.

En upphängningsanordning i form av en ståltråd fästes i botten och flaskan hänges upp och ner. Skruvkorken ska vara kvar och en liten bit upp gör man två hål på vardera sidan mittemot varandra. I det nedre hålparet sticker man in en pinne och i det övre, som inte får vara för stort, plockar fåglarna de solrosfrön som man fyller flaskan med. Hålet bör nog inte vara mer än en dryg centimeter stort annars hamnar de flesta fröna på backen (det gör de nog ändå).

Plastlocket måste vara rätt väl fastsatt annars går det som det gjorde med min fågelautomat. En av de första gästerna var inte oväntat en ekorre som lätt hittade vägen upp till balkongen på andra våningen. Inte var den heller dummare än att den ganska snart räknade ut hur man skulle öppna automaten uppifrån. Så åtgången på frön är ganska stor. Förbättringar får anstå till nästa säsong.

Thomas Holmberg

Tags: , ,