Alternativ fågelfröautomat av PET-flaska

1 december 2007Lars Falkdalen Lindahl Inga kommentarer »

Jag fick också vid ett tillfälle det billiga och bra tipset av Märta Bohman på hur man gör en fågelfröautomat av en Pet-flaska som den ni redan har på hemsidan. Men eftersom jag ville ha flera automater och familjen inte åt så mycket russin! (det är nämligen locket från russinburken som passar bäst till det här ändamålet) fick det bli en variant av automat där jag inte behövde något lock.

Istället tillverkade jag en tratt och kan fylla på frön genom flaskans hals. Tratten är en avsågad 1 kg ketchupflaska som passar bra sedan gängorna är bortsågade. Hålen för pinnarna och öppningarna för fröna gör jag med hjälp av en lödkolv. Håll gärna till under köksfläktens utsug om inte momentet kan göras utomhus för att undvika att andas in ångorna av smält plast.

Upphängningen består av ett hampasnöre med öglor som bara träs över de övre pinnarna och ”snällt” hänger kvar i trädet, även om det blåser medan jag byter ut en tom automat mot en fylld.

Det tog några dagar första gången innan ”våra” fåglar förstod hur de skulle få ur fröna, men sedan har det varit en strykande åtgång. Under denna vinter har det gått åt mer än 75 kg solrosfrö och jag tycker det har varit ovanligt många fåglar här runt fågelmatarna i år jämfört med tidigare vintrar.

-Karin Edvardsson i Torvalla, Östersund

Tags: , , ,