Gästboken

I gästboken får du gärna skriva om dina fågelobservationer, men självklart inte häckningsplatser för känsliga arter som jaktfalk, pilgrimsfalk och kungsörn. Rapportera gärna dina observationer även till Artportalen!

Skriv i gästboken genom att kommentera på denna sida nedan. Om du vill kan du registrera dig och logga in, men det går bra att skriva oinloggat.

 • Anna Ohlson

  Någon som brukar vara vid Matmartjärnen ? När är bra tid att besöka den ?

  • Kim Woxlägd

   Nu under maj månad är nog bästa tiden. Jag var där igår och såg då dvärgmås, havsörn, grågås och en del änder som vigg, bläsand och kricka. Med lite tur kan där rasta årta och ibland ses fiskgjuse jaga. Om några veckor kommer tärnorna.

 • Malin Svensson

  Såg just en väldigt färgrik stenknäck tror jag dom heter på vägen till salsån, berg.

 • Martin Stensby

  Stenknäck vid fågelbordet idag. Föllinge vid kyrkan.

 • Monica sjömark

  Hej
  Har fått påhälsning av en nötkråka vid vårt fågelbord
  En fantastiskt vacker fågel

 • Annelí i Bomsund

  Underbart att få njuta av en stenknäck vid fågelmatningen i Bomsund.

 • Håkan Attergaard

  Ägretthäger vid tornet, nätaholmen Ånn. 26/5

 • Suzanne i Östersund

  Är i Ammarnäs och njuter av att se så många arter som är på väg mot fjället för att häcka. Elva fjällgäss, två hägrar och mängder av ljungpipare är dagens höjdare. MEN jag måste skaffa en bättre kikare, med stativ. Har du något tips på var jag kan skaffa lämplig utrustning?

 • Calle

  Hmm. Såg en flock fiskmåsar idag på en lägda i Hägra, Krokom. I flocken fanns en handfull med kolsvarta huvuden. Visst är det troligaste att det rör sig om Svarthuvad mås? Otroligt vackra när de flyger!

  • Kim

   Svarthuvad mås har såvitt jag vet aldrig observerats i Jämtland. Två troligare alternativ är den vanliga skrattmåsen och den relativt ovanliga dvärgmåsen. Skrattmåsen är chokladbrun på sitt ansikte/huvud medan dvärgmås har kolsvart huvud och svarta vingundersidor.

 • Torbjörn

  Hej,jag har alla år jag kan minnas bakåt hört Pärlugglor sjunga från januari fram till sommaren men i år,inte ett enda ljud från dom . Har någon nån teori om detta . Mattmar.

  • Kim Woxlägd

   Många ugglor och rovfåglar har sorkar och lämlar som stapelföda. Eftersom det i år och ifjol varit dåliga sorkår häromkring så blir det också färre revirmarkerande pärlugglor och alltså mindre sång.

 • Anne-Karine Gröttheim

  Jag har matat fåglarna i hela vinter men plötsligt nu i slutet på mars har det avtagit märkbart.Undrar om det är sjukdom som har drabbat dom?

 • Lerche

  Neues Wuppertal Rundschau
  Ronsdorf: Alexander Schwarz erneut wegen Ebaybetrug vorm Haftrichter. Die Staatsanwaltschaft teilte auf Anfrage……

 • Annika Nordberg

  Hej, sitter och jobbar i Ås och har ett fågelbord utanför mitt fönster. Ser nu en stor hackspett som är röd på hjässan och grönbrun kropp. Ser i min fågelbok att det kan vara en Gröngöling. Vad tror ni?

  • Pontus Wennesjö

   Hej Annika!
   Det låter som du fått besök av en gråspett. Den röda pannan tyder på att det rör sig om en hane. Gråspettar besöker gärna fågelmatningar vintertid,
   Om du läser om gröngölingens utbredning i fågelboken ser du att den främst finns i den södra halvan av landet, den är väldigt ovanligt i Jämtland.
   Mvh
   Pontus

   • Annika Nordberg

    Hej. Det stämmer nog. Bilder på gråspett liknar mera det jag såg även om den var betydligt mörkare än bilder jag hittat. Kul i alla fall med min arbetsutsikt!!
    Skickat från min iPhone

 • Erik

  Såg till min stora förvåning en havsörn över centrala Östersund idag (sjukhusområdet-stortorget). Visste inte att de förekom i dessa trakter, om den nu inte kommit på villovägar. Ackompanjerades av upprörda kråkor som tedde sig rätt diminutiva ut i jämförelse. Missade tyvärr möjligheten till foto, men jag borde ju inte ha varit ensam om att se den. Kul och häftigt i alla fall!

  Edit: Läste nu i gästboken att jag inte är ensam. :-) Jag tror som sagt att det var en havsörn, även om jag inte ska svära på det. Stor som attan, väldigt breda vingar, och ljust stjärtparti. Kanske samma individ som skådats ovanför badhusparken? Mycket glädjande om den stannar.

 • Jean-Michel Roberge

  Hej,

  Vi söker en fältornitolog för ett spännande forskningsprojekt om ekologisk restaurering av skog.

  Uppgift: Inventering av häckande fåglar i ett fyrtiotal skogsbestånd av varierande karaktär (inkl. naturvårdsbränningar) samt övervakning av häckningar i holkar.
  Plats: Västerbottens och Västernorrlands inland.
  Period: Början av april till slutet av juni 2016.
  Kvalifikationskrav: Kunna artbestämma skogslevande fåglar via lätet och utseendet. God hörsel. Förstå och tala engelska. Körkort. Motivation att arbeta självständigt i svårtillgängliga områden!
  Arbetsgivare: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

  Vänligen kontakta Jean-Michel Roberge (Jean-Michel.Roberge[snabel-a]slu.se; 070-5878359, 090-7868359) för mer information.

  Sprid gärna vidare till andra ornitologer via e-post eller Facebook!

  Hälsningar,

  /Jean-Michel Roberge och Martijn Versluijs (SLU)

 • Andreas Göransson

  Hej! De senaste två dagarna (4/2 och 5/2) har jag sett vad jag tror är en örn flyga runt ovanför Badhusparken i Östersund. Jag kunde tyvärr inte säga om den är en Havsörn eller en Kungsörn på grund av avståndet men den var i alla fall brun/mörkbrun till färgen i kropp och vingar med en ljusare stjärt. Kan det ha varit samma örn som var ovanför djurparken ett par veckor sedan.

 • Hasse

  Såg en örn över Frösö Zoo idag. Kan inte säga vilken om det var havs elker kungs. Någon som kan se skillnaden som sett den?

 • Thord Boogh

  Jag fick se en Kungsfiskare på ca två meters avstånd en kort stund i Singjön norr om Brunflo Onsdag kväll 9/9 2015 Ingen tvekan om det den var knallblå på ryggen och hadde ett ovanligt läte.

 • Kim Woxlägd

  Nötkråkan är numera relativt vanlig i vårt län. Även om den inte längre anses som en raritet är det dock en ganska oskygg, trevlig och vacker fågel att få träffa på. Min erfarenhet är att den oftast ses i trädgårdar och parker, främst där den hittar favoritfödan i form av frön från cembratall.

 • Kim Woxlägd

  Kungsfiskare så långt upp i inlandet är intressant för både härjedalingar och andra. Kul! Om du läser detta Anders så kontakta gärna någon i JORF:s styrelse (förslagsvis Joachim Björkman eller Pontus Wennesjö vars kontaktuppgifter finns under rubriken Styrelsen i Huvudmeny till vänster) och komplettera din information med ännu mer exakt lokalangivelse för att underlätta eventuellt eftersök och eventuellt annat som kan vara av intresse. Du kan t ex titta på kartan på hitta.se och genom denna tjänst få ungefärliga koordinater för platsen där ni såg fågeln. Grattis till en fin obs!

 • Anders Andersson

  Var på semestertur i Vemhån förra veckan. Vid en fisketur i Vemman ca. 10 km söder om Vemhån observerade vi en Kungsfiskare !! Kikade på nätet och såg att den normalt inte borde finnas längre norrut än Södermanland.
  Kan kanske va ett tips till fågelintresserade Härjedalingar :-)

 • Hans

  Hej. Tittar just nu på vad jag tror är en nötkråka.
  Befinner mig i Laxsjö. Mellan föllinge och Strömsund.
  Är den ovanlig i vårat län?
  / Hans Dahlen
  Laxsjö

 • Lars-Åke Johansson i Ås

  Hej!
  Varför uppför sig storspoven som den gör? Det är nu runt den 15/6. Längs en sträcka där jag brukar gå med hunden är det 2 stycken som högljutt cirklar runt och landar ibland en kort stund. Längre bort hör jag ytterligare nån fler.

 • Lars Arvidsson

  JORFs exkursion till Tysjöarna gynnades av fint väder. Vi var elva stycken och höjdaren blev ett par snatteränder nedanför östra tornet. Artlista:
  Svarthakedopping, sångsvan, grågås, gräsand, snatterand, bläsand, skedand, kricka, vigg, knipa, sothöna, trana, tofsvipa, skrattmås, fiskmås, grönbena, skogssnäppa, enkelbeckasin, brun kärrhök, ringduva, rödhake, rödvingetrast, dubbeltrast, lövsångare, svartmes, sävsparv, bofink, korp.