Tips för att undvika att större fåglar äter upp all fågelmat

1 december 2007Lars Falkdalen Lindahl Inga kommentarer »

Finns det något man kan göra åt de stora fåglar som tar all fågelmat från de mindre?

Först och främst, tänk på att större fåglar tömmer dina fågelmatare för att de också är hungriga! De äter mer mat helt enkelt därför att de är större. Här följer dock ett par förslag för att se till att även mindre fåglar får lite mat:

  • Större fåglar äter gärna torrfoder för hundar vilket är nyttigt för dem och det kostar ofta mindre än fågelmat. Sätt upp en plattform för dem intill dina vanliga fågelmatare och flytta sedan denna plattform längre och längre bort så att den till slut står på andra sidan trädgården.
  • Mata de små fåglarna med cylindriska matare. Större fåglar kan inte sitta på de små plastpinnarna (de kommer förmodligen försöka men lyckas inte så bra). Efterhand bör de komma fram till att plattformarna med hundmat är mycket lättare för dem att komma åt.
  • Det finns fågelmatare med stålnät runt. Man kan givetvis göra en inhägnad själv med hönsnät eller liknande som har hål nog stora för små fåglar att ta sig igenom men som håller större fåglar ute. Gör en bur som står ut minst 10 cm från fågelmataren på alla sidor och häng upp fågelmataren inuti.

Lycka till!

Tags: ,