Grå flugsnapparholk

24 februari 2008Lars Falkdalen Lindahl Inga kommentarer »

När du hör om fåglar som byggt bo på konstiga ställen i människans närhet är det ofta den grå flugsnapparen som varit i farten. Om någon lämnat en spade mot en vägg några dagar i häckningstid, kan det när spaden ska fram igen ligga ett fint fågelbo på handtaget. Grå flugsnappare är annars en fågel som många förbiser, trots att den alltså tycks trivas i vår närhet.

Inifrån en vanlig holk är väl inte utsikten något att skryta med, och just utsikt är vad den grå vill ha. Därför fungerar inte samma sorts holk som till exempel den svartvita flyttar in i (även om den råkar vara bebodd av någon annan). Nej, för att den grå ska trivas krävs något helt annat.

Holken på bilden fick vi av Nils Lundmark för att sätta upp i vår sommarstuga utanför Sundsvall. Faktiskt envisades han med att vi skulle sätta upp tre stycken på olika hus runt tomten. Vi hade tagit bort ett bo som byggts på ett sådant där olämpligt ställe medan vi inte var där och Nisse ville kompensera fåglarna för skadan vi ställt till med. Nisses entusiasm var som vanligt grundmurad, själva var vi mer tveksamma till hans nya påfund.

Desto större blev glädjen när det visade sig att vi fick häckning i alla tre holkarna! Tre kullar med grå flugsnapparungar kom av allt att döma på vingarna första sommaren. Nu har vi satt upp en holk till. Tänk om det blir fyra häckningar i år!

Du kan själv prova samma sak hemma hos dig. Holken bygger du av en räfflad dräneringsslang eller ett avloppsrör, cirka 10 cm i diameter. Du sågar av en cirka 45 mm lång bit och fäster den med ett par småspikar på en brädbit. Så är det klart! (När du har ångan uppe gör du några till och ger som presenter till grannar och vänner.)

Placera holken på uthus, garage eller liknande plats cirka 10 cm under tak. Då kommer flugsnapparna undan både regn och borövande skator och nötskrikor.

(En notis med liknande innehåll skrev Nils Lundmark i Fågelvännen nr 1 2005.)

Jan Östlund, Östersund – 24 februari 2008 kl. 14.19

Tags: , , ,