Vinterfåglar inpå knuten

14 januari 2023Ulla Falkdalen Inga kommentarer »

Sista helgen i januari är det den årliga fågelräkningen Vinterfåglar Inpå Knuten.

Välkommen till Vinterfåglar inpå knutens skoltävling

Välkomna att delta i BirdLife Sveriges ”Vinterfåglar inpå knuten” 27 januari – 30 januari och var med och tävla med din klass!

Under den sista helgen i januari räknas varje år fåglar vid och kring fågelmatare i hela Sverige. För att även förskolor och skolor skall kunna delta ingår även fredagen och måndagen runt helgen i räkningen. Förutom nöjet med själva matningen ges barnen möjlighet att lära sig de vanligaste fåglarna vi har i Sverige under vintern. Vi på BirdLife Sverige hoppas att din klass eller förskola deltar genom att sätta upp eller bygga en fågelmatning och mata fåglar!

Genom att skicka in bilder på er matning, en lista på fågelarter ni sett under fredag 27 januari och måndag 30 januari, samt en kort text om vad barnen lärt sig deltar ni i en tävling med fina priser!

1: a pris: Tre barnkikare till klassen, fågelmatare, samt klassuppsättning av tre barnböcker, ”Svenska fåglar” (Emtenäs), Till flyttfåglarnas land – Stella Skräntärna och Sigge Silltrut (Karlsson Halldén)

2: a pris: Fågelholk, fågelmatare, klassuppsättning av böckerna ”Till flyttfåglarnas land” – Stella Skräntärna och Sigge Silltrut (Karlsson Halldén)

3:e pris: Fågelmatare och klassuppsättning av böckerna ”Till flyttfåglarnas land” – Stella Skräntärna och Sigge Silltrut (Karlsson Halldén)

Det är bra att börja mata fåglarna så tidigt som möjligt så att fåglarna med säkerhet hittar till er matning under sista helgen i januari. Fåglar tar hjälp av oss när vi matar dem under vintern. Det är ont om mat där ute, och vid fågelbordet hittar de den mat de behöver för att klara uppehället under kyliga och mörka vinternätter.

Fredag den 27 januari och måndag den 30 januari gör ni själva jobbet:

 • Fotodokumentera er fågelmatning
 • Försök sätta ihop en lista över de arter ni ser under dessa dagar
 • Skriv en kort text på max en halv A4 som handlar om vad barnen lärt dig och hur deras upplevelse med fågelmatningen varit.

Skicka in fotodokumentation (max 3 bilder), artlista samt text senast den 5 februari till anette.barr@birdlife.se

För att delta i den ”skarpa” fågelräkningen av Vinterfåglar inpå knuten behöver en lärare i förväg förbereda och ansvara för detta. Läs hur ni gör här: https://vinterfaglar.se/page/2

OBS! Det är inget krav att delta i den skarpa versionen av evenemanget!

Gör så här: Sätt upp en eller flera fågelmatningar på skolgården eller i närområdet under januari. Ju tidigare desto bättre, fåglarna lär sig var maten finns och återkommer så länge det finns mat. Observera gärna fåglarna och försök att artbestämma dem under tiden ni har matningen igång.

 Så här gör ni för att mata fåglar:

Småfåglar trivs bäst om maten finns nära träd och buskar, men beroende på hur skolgården är utformad får ni göra det som fungerar bäst. Det går att mata småfåglar på alla möjliga olika sätt men vanligast är att hänga upp olika typer av mat i träd och buskar. Man kan mata fåglar med en inhandlad fågelmatare, eller bygga en egen. En enkel fågelmatare kan byggas med hjälp av tomma mjölkkartonger som hängs i ett snöre från en gren, se exempel här: https://www.arla.se/arlakadabra/pyssel/alla-pyssel/enkla-pyssel/fagelmatare/

Mat i nät som hängs upp i buskar är uppskattat, men kan också tillverka egna matbollar, se förslag på fågelmat nedan.

Såhär artbestämmer ni fåglar:

Ta hjälp av en fågelbok, eller gå in på www.fageln.se . De 25 vanligaste fågelarterna vi har vid våra fågelbord under vintern ser du i listan nedan. Det kan vara bra att utgå från dessa vid artbestämning.

Talgoxe

Grönsiska

Blåmes

Pilfink

Domherre

Skata

Kaja

Grönfink

Gråsparv

Sidensvans

Koltrast

Nötväcka

Gulsparv

Steglits

Bergfink

Gråsiska

Entita

Nötskrika

Större hackspett

Stjärtmes

Kråka

Tamduva

Bofink

Talltita

Ringduva

Skoltävling i samband med Vinterfåglar inpå knuten.
En rolig aktivitet är att bygga egna fågelmatare.

En bra fågelmeny:

Här kommer ett förslag till en bra blandning som lockar många fåglar:

 • solrosfrö 80 %
 • hampfrö 5 %
 • havre 10 %
 • jordnötter 5 %
 • Blanda och komplettera gärna med frukt med späck eller talg

Med denna blandning kan du locka närmare 30 fågelarter!

Recept på egna talgbollar:

 • Smält kokosfett på svag värme.
 • Blanda i lätt hackade jordnötter, havregryn, solrosfrön, linfrön, vetekli och/eller hackade hasselnötter. Rör ner rumsvarmt margarin och låt stelna något.
 • Fyll blandningen i t.ex. små plastkrukor eller plastmuggar.
 • Stoppa ner ett snöre med en liten sticka (t.ex. avbruten tandpetare) fastbunden i änden.
 • Låt stelna helt i kylskåp eller frys.
 • Ta försiktigt ut innehållet ur krukan och häng upp i snöret.

Äpple:

Gör ett hål med hjälp av en urkärnare genom äpplet, trä ett snöre igenom och häng upp i ett träd eller buske. Lägg gärna äpplen (och annan mat) på backen också, vissa fåglar sitter hellre på marken och äter!

Blåmes. Foto: Andreas Eriksson.