Domherren vanligast på fågelborden i Jämtland

4 februari 2023Ulla Falkdalen Inga kommentarer »
Domherre i Jämtland. Foto:Steve Dahlfors
Domherre I Jämtland. Foto: Steve Dahlfors

När merparten av årets rapporter kommit in, är domherren den klart talrikaste fågelarten på fågelmatningarna i Jämtlands län. Det har den varit de flesta år som denna räkning pågått. Tvåa är talgoxe och trea är blåmes.

En förhoppningsvis positiv signal får vi från grönfinken. Den har varit hårt ansatt av en sjukdom sedan 2008 och minskat mycket kraftigt i landet. Men i år avancerar den på listan från Jämtlands län, visserligen bara från plats sju till plats fem, men det genomsnittliga antalet per rapport har ökat tydligt.

Medan gråsiskan endast ses vissa år på fågelmatningarna i övriga landet, återfinns den så gott som alltid på topplistan i Jämtland. Det är en härdig fågel som klarar av att övervintra i fjällbjörkskog om det finns gott om björkfrön, vilket är dess viktigaste vinterföda. Det är också i fjällbjörkskogen som merparten av landets gråsiskor häckar.

Nötväckan befäster sin ställning. Dess expansion norrut i Sverige under 2000-talet saknar motsvarighet. I Jämtlands län återfinns den i år på fler än 60 procent av rapporterna. Det är också positivt att talltitan ser ut att hålla ställningarna väl i Jämtland. Denna lilla mes har en tydligt nedåtgående trend i resten av landet.

Sidensvansen kom på åttonde plats förra året men är denna vinter sparsam. Denna variation i uppträdande skapade förr myter bland allmogen. Man trodde att dess plötsliga uppdykande vissa år förebådade krig, sjukdom eller svält. Än idag är dess holländska namn Pestvogel.

Topplista Jämtlands län

(Inom parentes anges förra årets placering)

Topplista Jämtlands län
(Inom parentes anges förra årets placering)

  1. Domherre (1)
  2. Talgoxe (2)
  3. Blåmes (3)
  4. Skata (4)
  5. Grönfink (7)
  6. Pilfink (5)
  7. Talltita (12)
  8. Nötväcka (9)
  9. Gråsiska (6)
  10. Nötskrika (11)

Foto: Steve Dahlfors